12.Dönem Oda/Borsa Akreditasyonu Sertifika Töreni, TOBB’un Ankara’daki Merkez binası olan İkiz Kuleleri'nde gerçekleştirildi.
12.Dönemde “Akredite Oda” olmak için değerlendirmeye alınan ve aralarında Siirt Ticaret ve Sanayi Odasının da bulunduğu oda ve borsalar, yapılan son denetimden sonra Akredite Oda Belgesi’nin yenilenmesini almaya hak kazandı.
Törene Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve akredite olmaya hak kazanan oda ile borsaların çok sayıda temsilcisi katıldı.
Siirt Ticaret ve Sanayi Odası 12. dönem “Akredite Oda” sertifikası töreninde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Güven Kuzu, Başkan vekili Fuat Özgür Çalapkulu ve meclis üyeleri ile temsil edildi.
12. Dönem Akreditasyon Sertifika Töreni’nde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin en büyük zenginliğinin girişimci tüccar ve sanayiciler olduğunun altını çizerken, yapılan törenle birlikte 26 Oda ve Borsa’nın daha, 5 yıldız kapsamına girmeye hak kazandığını söyledi.
Ayıca 54 Oda ve Borsanın akreditasyonunu yenilendiğini belirten Hisarcıklıoğlu; ”1 adet Odamız da akreditasyon seviyesini yükseltti. Esasında onlar, kendilerini dönüştürdüler ve geliştirdiler. Reel sektör için hizmet üreten ve sunan merkezler haline geldiler. Proje üretiyorlar, yurtdışına açılıyorlar, reel sektöre işin hakkını vererek kanaat önderi oluyorlar. İşte 5 yıldızın manası da burada gizli. Bugün 5 yıldızlı olan oda ve borsalarımız, hizmet kalitesi anlamında, Londra'daki, Paris'teki, Berlin'deki oda ve borsalar seviyesine ulaşmış durumda. Onlar üyelerine hangi standartta hizmet veriyorsa, bu oda ve borsalar da, minimum aynı seviyede hizmet veriyorlar. Yani dünya standartlarında çalıştıklarını belgelemiş oluyorlar” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise konuşmasında, reel sektörü oda ve borsaların temsil ettiğini ifade etti. Hizmet ve üretimde belli standartları sağlamanın tarih boyunca uygulandığını belirten Tüfenkci, "Ahilik sistemi bunun en güzel örneklerinden biridir. Ahilikte üretimin her aşaması, belli standartlara, kurallara bağlanmıştı. İşte bu üyelere hizmet veren odalarımızın hizmetinin, belli bir standartta olması bizim için önemlidir. Bunun için harcanan çabayı, inanın sadece bir berat almak için olarak anlamayın." değerlendirmesinde bulundu.
Oda ve borsaların özellikle kırtasiyeciliği ve bürokrasiyi azaltma noktasında çabaları olduğunu söyleyen Tüfenkci, "Daha çok çalışmalıyız. Kırtasiyecilikten kurtulmamız lazım. Ülkeye daha fazla ne verebiliriz, ne kazandırabiliriz bunun hesabını yapmamız lazım." ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan istihdam seferberliğine ilişkin açıklamalarda bulunan Tüfenkci, "İlk veriler umut verici. Bunu sadece 'istihdamı artırmak' gibi anlamayın. Bunu 'bizler üretimimizi büyüteceğiz, daha fazla üretip, satacağız' gibi düşünmeniz lazım. 'İstihdam üzerinde ciddi yükler var, eziliyoruz' diyordunuz. Bizler de bu yükü alalım dedik. 'Siz sadece çıplak maaşı verin, gerisini biz halledelim' dedik." şeklinde konuştu.
Tüfenkci, ihracatçı ve üreticilerin yanında olduklarını, bu çerçevede karşılaşılan her sorunu çözeceklerini belirterek, "2016'da aldığımız kararların hayata geçmesiyle 2017 inşallah iyi geçecek. Döviz de o kadar spekülasyona rağmen gerçek değerlerine geliyor, gelmeye de devam edecek. 'Doların gerçek değerinin, bu kadar olmaması lazım' diye ifade ettik. İnşallah 16 Nisan'dan sonra bu oynaklığın daha da azalacağını bir kez daha ifade ediyorum." dedi.
Bakanlık faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Tüfenkci, "Sizlerin isteği üzerine sicil affı uygulamasını getirdik. Bunu getirirken de bankalarla birlikte oturduk, düzenledik ve hazırladık. Onların da elini zayıflatmayacak şekilde bir düzenlemeyi getirdik. Sicil affını uygulamaktan çekinen bankalar olduğunu duyuyoruz. Bununla ilgili konuyu çok yakından izliyoruz. Bankalar çekingen davranırlarsa, gereğini de yapacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. İstiyoruz ki reel sektörün önü açılsın." şeklinde konuştu.