Siirt Ticaret ve Sanayi Odası olarak 2012 yılının son döneminden bu yana üzerinde ısrarla durduğumuz 5084 sayılı işverenlerin sigorta yükünü azaltan yasanın süresinin uzatılması hususundaki Bakanlar Kurulu Kararı 14 Temmuz 2013 tarih ve 28707 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararını değerlendiren Siirt TSO Yönetim Kurulu Başkanı Güven KUZU, işsizliğin artmaya başladığı bir dönemde yasanın yayınlanmış olmasının önemli olduğunu belirterek, “Yaklaşık olarak bu konu üzerinde 1 yıldır çok sayıda Oda ve ekonomiyle ilgili kurumlarla birlikte girişimlerde bulunduk. Konuyla ilgili birçok dosya ve rapor hazırlayarak ilgili kurumlara verdik. Başta TOBB olmak üzere bu taleplerimiz ilgili kurumlarda değerlendirildi.
Ancak 14 Temmuz itibarı ile yasa yayınlanmış ve yasanın başlangıç tarihinin 01 Ocak 2013 olarak düzenlendiğini görmekteyiz. Dolayısı ile 31.12. 2012 tarihinde süresi dolan 5084 sayılı yasa nedeniyle işletmelerimiz bir hak mahrumiyeti yaşamayacaklardır. Siirt’in içinde bulunduğu 3.grup illerde yasa 31.12.2018 tarihine kadar uygulanacaktır. Yasada belirlenen 3 grup iller sosyo ekonomik gelişmişlik endeksine göre sıralanmış olup, halen uygulanmakta olan Bölgesel ve Sektörel Teşvik sistemi kriterlerine göre oluşturulmuştur.
Yeni düzenleme ile birlikte 10 ve üzeri işçi çalıştıran işletmelere; malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi işveren hissesinde 5 puanlık prim teşvikine ilave, sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanmak üzere 6 puan ilave edilmek suretiyle sigorta primi teşviki uygulanacaktır. Sigorta primi işveren hissesi desteğinin uygulanması ile ilgili işlemler Sosyal Güvenlik Kurumunca ilgili mevzuat çerçevesinde yürütülecek olup, yapılan kontrol ve denetimlerde, çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirilen sigortalının fiilen çalışmadığının tespit edilmesi halinde, işverenler 1 yıl süreyle destek unsurlarından yararlanamayacaktır. Sigorta primi teşvikinden yersiz olarak faydalanıldığının tespiti halinde ise, yararlanılan teşvik tutarı, gecikme cezası ve zammı ile işverenden tahsil edileceği yasada belirtilmiştir.
Hükümetimiz çok doğru ve gerçekçi bir karar verdi. Bu uygulama bölgedeki işsizlik sorunun çözümüne de katkıda bulunacaktır. Sanayici ve tüccarlarımız adına hükümetimize teşekkür ediyoruz.
Bu düşüncelerle yasanın işletmelerimize hayırlı olmasını diler, saygılar sunarım” dedi.