Siirt Ticaret ve Sanayi Odası ile Ulaknet şirketi tarafından organize edilen Yatırım Teşvikleri Bilgilendirme Toplantısı büyük ilgi gördü.

 

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Dr. Mehmet Yurdal Şahin, katılımcılara Türkiye genelindeki uygulamaların yanı sıra Siirt özelinde de önemli bilgilendirmeler yaptı. Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ile ULAKNET firmasının ortaklaşa düzenledikleri toplantıda Dr. Mehmet Yurdal Şahin teşvik uygulamaları hakkında bilgi verildi. Toplantıda Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Dr. Mehmet Yurdal Şahin tarafından devletin genel ve bölgeler bazında verilen Yatırım teşvikleri anlatıldı.

 

Siirt TSO Yönetim Kurulu Başkanı Güven Kuzu yaptığı açılış konuşmasında Siirt’i 200 yüzyıl vizyonuna hazırlamayı amaçladıklarını söyledi.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın üyelerimize sunduğu teşvik ve destekler hakkında bilgilendirmeler yapma davetimize katılarak geldiğiniz için size şahsım ve yönetimim adına teşekkür ederim. Genel olarak Siirt, genç ve dinamik nüfusuyla gelişime açık, geçmişten beri tüccar geleneği olan girişimci ruhlu iş insanlarına sahip kadim bir şehirdir. Malumunuz olduğu üzere Kovid19 pandemisi ve bu pandeminin etkisiyle ortaya çıkan hususlar küresel ekonomiyi 2020 - 2021 ve 2022 yıllarında etkileyen en önemli faktör olmuştur.

 

Salgın birçok küresel değer zincirinin işleyişinde önemli bir aksaklığa neden olmuştur. Küresel ticaretteki artış sonrasında navlun maliyetlerinde ciddi yükselişler ve rotalarında değişiklikler meydana gelmiştir. Buna dayalı olarak insanların alışveriş alışkanlıkları da değişiklik göstermiştir.

 

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası olarak yeni ekonomik düzende tüccar ve sanayicilerimizin paylarını arttırmak için çalışmalarımız devam etmektedir. Bu çerçevede böyle bir toplantıyı organize etmemizde Odamızla işbirliği yapan Ulaknet firmasının sahibi değerli hemşerimiz Ayaz Akkoyun beye de huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

 

Başkan Kuzu: Siirt Ticaret ve Sanayi Odası olarak amacımız, üyelerimizin üretimlerini arttırmak, ticaret hacimlerini geliştirmek, istihdama artı katkı sunmalarına yardımcı olmaktır. Gerek siyasiler ve üst düzey bürokratlarca ilimize yapılan ziyaretlerde gerekse de Ankara’da yaptığımız ziyaretlerde Sayın Bakanlarımızla, bürokratlarımızla ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği nezdinde Siirt’in ekonomisinin kategorisini yükseltme adına yoğun çaba sarf ediyoruz.

 

Üyelerimizin hâli hazırdaki iş hacimlerini arttırmak ve ilimize yeni yatırımcı çekmek adına yönetim olarak Siirt dışındaki iş insanlarının ilimize yatırım yapmaları konusunda çalışmalar yapmaktayız. Bu çalışmaların yavaş yavaş neticelerini almış bulunmaktayız. “Türkiye Yüzyılı” vizyon projesine Siirt’ten ciddi bir katkı sunmayı hedeflediğimiz yeni dönemimizde Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıldönümünde sınai ve ticari sıçrayışı başarabilmemiz için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın desteklerine ihtiyacımız var.

 

Biz genel itibariyle müteşebbis bir milletiz. Bizde mücadele potansiyeli var, yatırımlarımızı hayata geçirecek girişimci ruhumuz var. Mevcut işletmelerimizin bazı ihtiyaçlarının giderilmesi durumunda çok avantajlı hale gelebileceklerini öngörmekteyiz. Şu an faal tüccar ve sanayicimizin en çok ihtiyacı olan yeterli ve cazip şartlarda finansa erişebilmektir. Eğer bu şartlar sağlanırsa ciddi bir atılım daha başlatabileceğiz. Böylece hem mevcut işletmelerimizin kapasiteleri artacak ve hem de ilimize yeni yatırımların gelmesiyle birlikte Siirt’in kalkınması sağlanmış olacaktır.

 

Geçtiğimiz günlerde Tüik tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde % 3,9 büyüme performansı gösterdi. Büyüme rakamı dünyadaki resesyon sinyallerine karşın Türkiye ekonomisinin dinamizminin sürdüğünün göstergesidir. Büyümede iç talebin öne çıktığı genel olarak kendini göstermiştir. Dolayısıyla açıkça şunu söyleyebiliriz ki üretim ve yatırımların devamlılığı bizim için her zaman önemli olmaktadır. Bu konudaki ısrarımız çok kesindir.

 

Bilindiği üzere, Türkiye’nin güçlü yarınlara ulaşması, büyümesi ve kalkınması yerelin güçlenmesiyle beraber olacaktır. Şu unutulmamalıdır ki, Türkiye büyük bir ülkedir. Her sorunu aşacak güçtedir. Yeter ki birliğimizi, istikrarımızı muhafaza edelim. Ülkemizin yarınını bugünden daha güçlü yapmak için Türkiye’nin özel sektörü azimle ve kararlılıkla yatırıma, üretime, istihdama ve ihracata devam edecektir.

 

Sayın Genel Müdürüm, Şahsınız nezdinde Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğünüzün ilimize yapacağı katkıyı çok önemsiyorum. Şimdiden vereceğiniz bilgilendirme ve destekler için teşekkür ederim. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime söz verirken toplantımızın verimli geçmesini diliyor, hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

 

Vali Osman Hacıbektaşoğlu’da yaptığı konuşmada bölge de yaşanan terörün bitme noktasına geldiğini ve sıranın kalkınmaya geldiğini ifade etti. Terör belasının bitme noktasına gelmesiyle bölgede huzur ve güven ortamının oluştuğunu ifade eden Vali Hacıbektaşoğlu, “Allah’ın izniyle. Tabii 40 yıldır duçar olduğumuz bir terör belasıyla Türkiye ve özellikle bölge olarak uğraşıyoruz. Terör artık tamamen bitme noktasına gelmiştir. Bütün topraklarımızı, bu toprakları, bu milletin huzur bulmasını istemiyor terör ve terör destekçileri. Bu millete pranga vurmak istiyorlar. Yıllar boyunca uğraştılar, bunu yapmaya çalıştılar. Bunu başaramadılar, başaramayacaklar Allah’ın izniyle. Bunu başaramamalarının tek sebebi önce Allah, sonra sizler bu milletin ta kendisi. İş insanları, tüccarı, esnafı, sanayicisi, kahramanları sonra devletimiz. Bütün imkanlarımızla bunun üstesinden geldik. Bugün geldiğimiz noktada çok önemli yatırımlar yapılıyor. Bütün Türkiye’ye, bütün bölgemize. Bugün Türkiye’nin altyapısı Avrupa’nın altyapısından daha yeni, Amerika’nın altyapısından daha yeni. Ve bunlar her geçen gün çok daha büyük altyapı yatırımları yapılıyor. Her türlü ulaşımda, bütün sanayide, elektrik altyapısı, enerji yatırımları, ulaşım altyapısı aklınıza ne gelirse. Sayın Mustafa Varank Bakanımıza çok teşekkür etmek istiyorum. Bu güzel organizasyonu yapan Ticaret Odamız ve destek olan TSO Başkanımız sayın Güven Kuzu ve Ulaknet Çağrı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ayaz Akkoyun bey’e çok teşekkür ediyorum ve sizler teveccüh ettiniz, ilgi gösterdiniz, geldiniz sizlere de çok teşekkür ediyorum.” Dedi.

 

VALİ HACIBEKTAŞOĞLU: “SİİRT ÇOK BÜYÜK BİR POTANSİYELE SAHİP”

Siirt’in Tarım ve Hayvancılık başta olmak üzere çok büyük üstünlüklerini vurgulayan Vali Hacıbaktaşoğlu sözlerine şöyle devam etti, “Ben Siirt’e ilk geldiğim gün şunu paylaşmıştım. Yani Siirt kalkınacak çok büyük potansiyelimiz var. Tarımda, hayvancılıkta, turizmde ve yine sanayide üstünlüklerimiz var. Özellikle maden ve maden türevi yatırımlar, tarıma dayalı yatırımlar ve bugün Türkiye Allah’ın izniyle bütün bölgesinde bir huzur adası olarak parıldıyor. Ne yaparlarsa yapsınlar bunu bozamayacaklar. Tabi bunu Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Bakanımız ifade ediyorlar. Bu millet sadece kendi vatanında, topraklarında huzur adası olmayacak. Allah’ın izniyle sizlerin, bizlerin, hepimizin sayesinde bütün bölgemize de huzur gelecektir.” İfadelerini kullandı.

 

Yatırım teşvikleri konusunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndaki en yetkili isim olan Dr. Mehmet Yurdal Şahin, yansıdan tablolar ve şekillerle desteklediği sunumunda Türkiye genelindeki yatırım teşvikleri uygulamalarının yanı sıra Siirt ile ilgili verileri de paylaştı.

 

Siirt’te bölgesel desteklerden faydalanabilecek sektörler ve asgari yatırım tutarları ile kapasiteleri hakkında detaylı bilgiler sunan Mehmet Yurdal Şahin, 2012 yılından itibaren bu yılın Mart ayı sonuna kadar düzenlenen yatırım teşvik belgeleri ile ilgili istatistiklere de sunumunda yer verdi.

 

Yatırım teşvikleri konusunda son dönemde yapılan önemli değişiklikler hakkında da bilgi veren Şahin, proje bazlı teşvik sistemindeki muhtemel yatırım konularından da bahsetti.

 

Katılımcıların sorularına verilen yanıtlarla devam eden toplantının sonunda Siirt TSO Yönetim Kurulu Başkanı Güven Kuzu tarafından Dr. Mehmet Yurdal Şahin’e Siirt ürünlerinden oluşan hediye paketi takdim edildi.

 

Yatırım desteklerine ve Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Dr. Mehmet Yurdal Şahin'in yaptığı sunuma https://www.sanayi.gov.tr/destek-ve-tesvikler/yatirim-tesvik-sistemleri/md0103011615 adresinden ulaşabilirsiniz.

 

1 2160

 

2 2228

 

3 2017

 

4 1805

 

7 1058

 

8 866

 

5 1507

 

6 1241